Harmonija duše i tela-izraz Božijeg zadovoljstva


1.1.             Хармонија душе и тела као израз
          Божијег задовољства због сагласја
          воље човека са Вољом Бога

Сви наши успеси, наша срећа и задовољства, само су исказивање Божијег Задовољства  због нашег сагласја са Његовом Вољом!
Остваримо ли то сагласје, остварили смо хармонију наше душе и тела, нас и Бога и срећа и задовољство је ту! Небитно је због чега се човек осећа срећним и задовољним.
Зар нам то не потврђује песма или звиждукање сељака који обилази своју њиву у пробушеним гуменим чизмама и искрпљеним панталонама и захваљује се Богу за сваки Његов дар, за живот који му је подарио, тада у том и сваком протеклом тренутку, и за биљке које се налазе на његовој њиви? Зар нам то није сјајна потврда његовог сагласја са Богом и зар нам то није потврда да је душа задовољна оним што јој је узвраћено за труд исказан активношћу тела у којем се налази душа, као иницијатор свих поступака тела?

Зар нам смркнути, нервозни, бледолики и болесни богаташ, окружен телохранитељима, возачима и секретарицима, људима који глуме да су му пријатељи, љубавницама које га не воле, комшијама који га презиру, није најбоља потврда да његова воља и поступање није у сагласју с Вољом Бога?

Поредимо ове две крајности и лако ћемо закључити који од ове двојице прави мердевине за пењање ка Богу.

 1.1.             Неспутаност воље човека
           при одлуци да живи по
           Вољи Божијој или да јој
               се противи

Бог јасно исказује своје задовољство у сваком случају када човек своју вољу усагласи са Божијом Вољом, када ради по Вољи Божијој! Он своју радост исказује кроз давање награда сваком појединцу који ради и живи по Вољи Његовој – а та награда  је довођење у стање задовољства  кроз догађања која тог човека  могу учинити задовољним.
Међутим, Бог не предузима никакве посебне мере да би сваког појединца држао у сагласју са својом вољом. Али, он сваком оном који се колеба, који би да му се супротстави, благовремено упућује поруке које се не могу помешати ни са чим сличним - само то и ништа више!
Напротив, човек је једино створење са слободом опредељења да ли ће радити у сагласју са Вољом Божијом.
Душа која је у човеку, иницира човеково понашање «за» и «против», унапред се саглашавајући са последицама, казном или наградом, и то се остављана слободну одлуку сваког човека на Земљи.

Сваки појединац  доноси сопствену одлуку, односно душа сваког човека доноси такву одлуку, а упорна побуна против Бога, као показни пример шта није добро радити, добија казну повлачења душе из таквог тела, са могућношћу да се у такво тело усели нова душа која би показала да се и тело које је показивало изразите знаке побуне против Бога, може, бољом командом, довести у ред!

Др Драгољуб Татомировић, теозоф
Постављено 15.4.2011.г.




























Постави коментар

Молба за читаоце: МОЛИМ ВАС да не постављате свој коментар у ово поље, јер исти неће бити објављен. Користите мој контакт и шаљите ми коментар са Ваше мејл адресе (која неће бити објављена) да могу да га проверим и да Вас контактирам поводом те провере. Наравно, потпишите својим именом и презименом свој коментар. Поштујте основна етичка правила и коменатришите и полемишите са садржајем а не са аутором.
Уколико Вам је ово неприхватљиво, немојте коментарисати,односно отворите свој блог па га користите по свом нахођењу. Захваљујем. Драгољуб Татомировић.

Кликни и покрени презентацију

Курсна листа

Izrada web sajta

  © Copyright :Zlatni Bilten 2010 Design by

Back to Vrh  

Slike i zakon postanja Adaptacija stanova Zlatibor apartmani Popusti Besplatni oglasi Renta car Belgrade Selidbe Sudski tumac Izrada sajta Auto delovi Auto servisi Auto gas ugradnja Optimizacija sajta